Respectați legea asistenței sociale 292/2011!

Către: Gabriela Firea, Ministerul Familiei, Tinerilor și Egalității de șanse
Marius-Constantin Budăi, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
Florica Cherecheș, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să respectați legea asistenței sociale numărul 292 din 2011! Este dreptul copiilor să beneficieze de drepturi!

  • Și ce dacă România are 80000 de copii cu dizabilități? Legea Asistenței Sociale îi protejează și le de
    drepturi. Să se descurce părinții lor ca de aia i-au făcut.
  • De cele mai multe ori, Legea Asistenței Sociale oferă drepturi doar pe hârtie și se aplică parțial.
  • Și ce dacă costul pentru terapiile de recuperare pentru un copil cu dizabilități este mare? Să se descurce părinții lor că de aia ne plătește statul indemnizații și alocații.
  • Costul mediu lunar pentru terapiile de recuperare ale unui copil cu dizabilități este de aproximativ 6000 RON, în timp ce valoarea prestației sociale pentru un copil cu grad de handicap grav este de 300 RON, iar alocația de stat pentru un copil cu handicap este tot de 300 RON.
  • Și ce dacă copiii cu dizabilități au nevoie de echipamente pentru a deveni independenți? Casa de Asigurări de Sănătate decontează acest cost.
  • Casa de Asigurări de Sănătate decontează o sumă standard, fără a ține cont de afecțiunea copilului,
    de cele mai multe ori o sumă insuficientă pentru a cumpăra: orteze, ghete ortopedice, aparate
    auditive, scaune rulante sau alte echipamente necesare.
  • Și ce dacă copii cu nevoi speciale nu aud, nu văd, nu merg? Au asistenți personali sau însoțitori.
  • De cele mai multe ori, sunt chiar părinți lor. Şi statul le plătește salarii pentru asta. Se descurcă ei. Salariul unui asistent personal sau însoțitor al copilului cu dizabilități este de 1386 de RON pe lună. De cele mai multe ori părinții lor sunt cei care îi asistă.
  • Și ce dacă părinții copiilor cu dizabilități au nevoie de sume mari de bani pentru a plăti diversele
    terapii sau tratamente de supraviețuire? Se descurcă ei.
  • Părinții ar muta munții din loc pentru a primi banii necesari terapiilor de recuperare sau tratamentelor de supraviețuire. Imploră să primească ajutor și cerșesc bani în campanii caritabile pe platformele sociale sau înființând ONG-uri.

Aplicăm și noi legea adoptată acum 10 ani? Majoritatea drepturilor copiilor cu dizabilități sunt doar pe hârtie. Hai să facem din copii cu dizabilități adulți independenți. România nu are nevoie de asistați sociali. Legea Asistenței Sociale Nr. 292 pe 2011 trebuie pusă în practică.

Petiție
Da, îmi pasă și doresc să primesc vești pe email sau telefon despre această campanie și alte inițiative ale comunității Și ce dacă

Și ce dacă este conform cu cerințele GDPR. Datele tale personale vor fi păstrate în siguranță. Și ce dacă nu tranzacționează date de contact sau orice informații despre membrii săi. Te vom contacta doar noi, doar atunci când implicarea ta este necesară pentru cauzele de care îți pasă. Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.